Αναδιαμόρφωση πέτρινου κτίσματος στα Δουλιανά Χανίων

Το έργο αφορά στην ανάπλαση και μετατροπή υφιστάμενου παραδοσιακού κτίσματος στον ιστορικό οικισμό “Δουλιανά” Χανίων, σε τουριστικό κατάλυμα με εξωτερικούς χώρους καθώς και μικρά εργαστήρια κεραμικής και μαγειρικής.

Το υφιστάμενο παλαιό πέτρινο κτίσμα, υπέστη ποικίλες τροποποιήσεις και προσθήκες ανά τα χρόνια, διατηρώντας πάντα τον παραδοσιακό του χαρακτήρα με τα στοιχεία που το καθιστούν μοναδικό όπως ο παλιός ξυλόφουρνος με την ιδιαίτερη καμινάδα, η περίκλειστη αυλή με την ξύλινη θύρα, τα λιθόστρωτα μονοπάτια και τα δάπεδα.

Βασική αρχή στη μελέτη του έργου, στάθηκε η διατήρηση των παραδοσιακών μορφολογικών στοιχείων και η σαφής διαφοροποίηση των νέων επεμβάσεων σε ένα αρμονικό σύνολο, αναβαθμίζοντας το λειτουργικά και αισθητικά.

Σε πρώτη φάση, το κτίσμα οργανώνεται σε κάτοψη διατηρώντας το κέλυφος ώστε να υποδεχθεί τέσσερα διαμερίσματα και ένα εργαστήριο κεραμικής. Η μια εκ των δύο κεραμοσκεπών επεκτείνεται καθ’ ύψος ώστε να δημιουργηθεί οντάς εσωτερικά στα δύο εκ των τεσσάρων διαμερισμάτων.

Το εργαστήριο κεραμικής διαμορφώνεται στην περιοχή του παλιού φούρνου με άμεση πρόσβαση από τον δρόμο, ενώ τα διαμερίσματα προφυλάσσονται εντός της εσωτερικής αυλής.

Στον εξωτερικό χώρο δημιουργείται μια κοινόχρηστη αυλή με πισίνα, χώρους καθιστικού, χώρο προβολών καθώς και μια στεγασμένη κουζίνα με τραπεζαρία, που δύναται να φιλοξενεί και εργαστήρια μαγειρικής.

Η αισθητική του κτίσματος εξωτερικά, συνιστά ένα κράμα σύγχρονου και παραδοσιακού. Σε πρώτο στάδιο αποκαλύπτεται η λιθοδομή του φέροντα οργανισμού με τους γωνιόλιθους και εν συνεχεία έρχεται σα μανδύας ο έγχρωμος σουβάς να τονίσει επιλεγμένα σημεία όπως η προσαύξηση του ύψους.

Τα παλιά λιθόστρωτα που αγκαλιάζουν το κτίριο διατηρούνται ενώ τα νέα ανοίγματα διαφοροποιούνται από τα υφιστάμενα με περιμετρικά μεταλλικά πλαίσια και κιγκλιδώματα. Τα ξύλινα παντζούρια σε φυσικό χρώμα και οι νέες θύρες δένουν αρμονικά με τους νέους χρωματισμούς και την υφιστάμενη πέτρα της περιοχής και του κτιρίου.

Έργο: Τουριστικό κατάλυμα

Είδος έργου: Αναδιαμόρφωση, επέκταση καθ’ ύψος

Τοποθεσία: Δουλιανά, Χανία, Κρήτη

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου: 160 τ.μ.

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου: 300 τ.μ.

Έτος μελέτης: 2023

Αρχιτεκτονική μελέτη: Parti Architecture

Στατική μελέτη: Τεχνικό Γραφείο Ευθυμίου

Μηχανολογική μελέτη: Τεχνικό Γραφείο – Γιαννίτσαρης Γιάννης

Διαμορφώσεις Περιβάλλοντος χώρου: Parti Architecture

Κείμενα & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Parti Architecture

ΣΧΕΔΙΑ
Stone building renovation, facade, drawing, before renovationStone building renovation, facade, drawing, after renovation