Εξωτερικοί χώροι κατοικιών στο Δαράτσο Χανίων

Οι δύο κατοικίες, βρίσκονται σε ελαιώνα, στις παρυφές ενός λόφου στο Δαράτσο με έντονη κλίση και θέα προς την ενδοχώρα και τον ορίζοντα.

Καθώς τα δύο κτίρια είχαν ήδη κατασκευαστεί, η μελέτη εκπονήθηκε στον εξωτερικό τους χώρο, στη διαμόρφωση εισόδων και προσβάσεων και την απόδοση ιδιωτικότητας μεταξύ τους.

Κύριος στόχος ήταν, μια γλυπτικά διαμορφωμένη ροή προς τον ελαιώνα ,που θα αποτελείται από καθιστικά και χώρους χαλάρωσης, πισίνα και χώρους φαγητού.

H έντονη κλίση του λόφου, συνέβαλλε προς μια αμφιθεατρική διαμόρφωση με βάση τη λειτουργικότητα. Δημιουργούνται έτσι επίπεδα, τα οποία παραλαμβάνουν τις εκάστοτε λειτουργίες. Το πρώτο και ψηλότερο επίπεδο συνιστά την προέκταση του εσωτερικού χώρου προς το εξωτερικό, με το καθιστικό και την τραπεζαρία να σκιάζονται κάτω από την πέργκολα, η οποία ενοποιεί οπτικά τις δύο κατοικίες. Το συρόμενο ελαφρύ φίλτρο, διαχωρίζει και παράλληλα δύναται να ενώνει τους δύο εξωτερικούς χώρους διημέρευσης.Σε προέκταση του επιπέδου αυτού και σε άμεση σχέση με την τραπεζαρία σχεδιάζεται ο υπαίθριος χώρος του bbq.

Σε χαμηλότερη στάθμη, διαμορφώνεται ο χώρος της πισίνας, τον οποίο συμπληρώνουν κτιστά καθιστικά και ξαπλώστρες.  Η φύτευση, έρχεται να λειτουργήσει ως διαχωριστικό, προσφέροντας παράλληλα δροσιά και σκίαση.

Τέλος, στο χαμηλότερο επίπεδο, η επαφή με τον ελαιώνα γίνεται εντονότερη. Ένα ακόμα υπαίθριο καθιστικό, αφήνει το πράσινο να εισχωρήσει ως “δάπεδο”, ενώ η υπερχείλιση από την πισίνα, προσδίδει ηχητική χαλάρωση. Από εκεί και μέσω διαμορφωμένων αναβαθμών γίνεται η πρόσβαση προς τον ελαιώνα.

Έργο: Εξωτερικοί χώροι κατοικιών

Είδος έργου: Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου

Τοποθεσία: Δαράτσο Χανίων

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου:

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου: 1300 τμ

Έτος μελέτης: 2019

Αρχιτεκτονική μελέτη (εξωτερικού χώρου): Parti Architecture

Διακόσμηση & Φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενα & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Parti Architecture

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
outdoor spaces before renovationoutdoor spaces renovation, exterior design, pool, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων με πισίνες