Project Description

Float n’ flow, κατοικία στα Σύβοτα, Λευκάδα

Η θερινή κατοικία των 200 τ.μ, δεσπόζει σε μια κατάφυτη και ιδιαίτερα απότομη πλαγιά στον όρμο Σύβοτα στη Λευκάδα.

Αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με την κίνηση να ορίζεται από πάνω προς τα κάτω. Το άνω επίπεδο παραλαμβάνει την είσοδο και την κυρίως κατοικία και μέσω της κάθετης κίνησης οδηγούμαστε στους ξενώνες και την πισίνα με τους εξωτερικούς χώρους διημέρευσης.

Μέσα από την ανάγνωση του οικοπέδου και της γύρω περιοχής διακρίνουμε ότι το έδαφος κυλά σχεδόν κάθετα προς τη θάλασσα, προσφέροντας απρόσκοπτη θέα σχεδόν από κάθε του σημείο. Κατ’ επέκταση, ο ορίζοντας και η ιδιαίτερη τοπογραφία μας οδήγησαν να εξερευνήσουμε τις έννοιες της αιώρησης και της ένταξης.Οι έννοιες αυτές, απαντώνται ξεχωριστά και διακριτά στα δύο επίπεδα της κατοικίας, σε σχέση με τον άξονα κίνησης αλλά και το σχεδιαστικό ύφος που ακολουθούν. Παράλληλα, αναζητήθηκε το σημείο τομής όπου οι δύο αυτές προσεγγίσεις βρίσκουν τον κοινό τους τόπο και συγκλίνουν προς ένα αρμονικό σύνολο.

Ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω διακρίνουμε την περιοχή των ξενώνων. Το οργανικό τους σχήμα σε επίπεδο κάτοψης εσωτερικών αλλά και εξωτερικών χώρων, συνομιλεί με τις καμπύλες του εδάφους ακολουθώντας τη ροή τους, ενώ η εκτεταμένη χρήση της τοπικής πέτρας συμβάλλει στην αρμονική ένταξη με το έδαφος. Παράλληλα, λειτουργώντας σαν “βάση”, παραλαμβάνει και υποστηρίζει τον επιβλητικό λευκό όγκο της κυρίως κατοικίας.

Η αυστηρή ορθοκανονική του μορφή, μοιάζει να αιωρείται πάνω από τον κατάφυτο λόφο προσφέροντας θεάσεις προς τον ορίζοντα από κάθε του πλευρά. Το σημείο τομής των δύο αυτών χειρισμών δημιουργείται μέσω του σχήματος του ανώτερου λευκού όγκου. Στην περιοχή της εισόδου, ο όγκος σχήματος π, έχει διττό χαρακτήρα. Από τη μία δημιουργεί μια οπτική φυγή προς τον ορίζοντα μέσω της διαφάνειάς του και από την άλλη αφήνει το έδαφος να κυλήσει από μέσα του, φτάνοντας στο κάτω επίπεδο μέσω του αιθρίου. Το ίδιο, παίρνει χαρακτήρα κοινού τόπου καθώς, ενώνει οπτικά και λειτουργικά, μέσω της εξωτερικής μεταλλικής σκάλας, τα δύο επίπεδα της κατοικίας.

Οι δύο αυτές αντίθετες προσεγγίσεις της αιώρησης και της ένταξης, έρχονται να συνδιαλλαγούν και να συμπληρώσουν η μία την άλλη, συνυπάρχοντας σε ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο.

Έργο: Κατοικία

Είδος έργου: Εκ νέου κατασκευή

Τοποθεσία: Σύβοτα, Λευκάδα

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου: 200 τμ

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου: 3200 τμ

Έτος μελέτης: 2021

Εκτιμώμενο έτος κατασκευής: 2023

Αρχιτεκτονική μελέτη: Parti Architecture

Στατική μελέτη: Arcons development

Μηχανολογική μελέτη: Arcons development

Κατασκευή: Arcons development

Διακόσμηση & Φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενα & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Parti Architecture

Float n’ flow, residence in Sivota, Lefkada, sketch

O ορίζοντας και η ιδιαίτερη τοπογραφία μας οδήγησαν να εξερευνήσουμε τις έννοιες της αιώρησης και της ένταξης.Οι έννοιες αυτές, απαντώνται ξεχωριστά και διακριτά στα δύο επίπεδα της κατοικίας, σε σχέση με τον άξονα κίνησης αλλά και το σχεδιαστικό ύφος που ακολουθούν.Παράλληλα, αναζητήθηκε το σημείο τομής όπου οι δύο αυτές προσεγγίσεις βρίσκουν τον κοινό τους τόπο και συγκλίνουν προς ένα αρμονικό σύνολο.

ΣΧΕΔΙΑ
  • Float n’ flow, residence in Sivota, Lefkada, plan, guest rooms level
  • Float n’ flow, residence in Sivota, Lefkada, plan, main house level
  • Float n’ flow, residence in Sivota, Lefkada, masterplan