Metamorphism, κατοικία στη Μύρθιο, Ρέθυμνο

Η θερινή κατοικία των 180 τ.μ τοποθετείται σε μια ήπια πλαγιά ελαιώνων, πάνω από τον οικισμό του Πλακιά Ρεθύμνου.

Το κτίριο οργανώνεται σε δύο επίπεδα τα οποία επικοινωνούν εσωτερικά. Το χαμηλότερο επίπεδο συνιστά την κυρίως κατοικία και το υψηλότερο λειτουργεί ως χώρος μουσικής και χαλάρωσης με δυνατότητα ανεξάρτητης εισόδου. Στην επιλογή της τοποθέτησης του κτιρίου και της χωροθέτησης των λειτουργιών σημαντικό ρόλο έπαιξε η κλίση του εδάφους σε συνδυασμό με τις θεάσεις, οι οποίες προσδιόρισαν ένα κτίριο σε κλιμακωτή διάταξη που αποκαλύπτεται τμηματικά.

Δημιουργείται κατ’ επέκταση ένα εν μέρει υπόσκαφο κτίριο που έχει σχέση τόσο με το έδαφος στο Βορρά, όσο και με τη θέα στο Νότο καθώς από τη μια ξεπροβάλλει από τον ελαιώνα και από την άλλη πάνω από την πλαγιά. Βασικό μέλημα, οι κύριες χρήσεις και οι εξωτερικοί χώροι να εκτονώνονται προς τον ορίζοντα και τη θέα και οι δευτερεύουσες να υποκρύπτονται στο υπόσκαφο κομμάτι της.

Η ευρύτερη περιοχή του Πλακιά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Απότομοι στιλπνοί βράχοι, συνθέσεις πλακών που παραπέμπουν σε τεκτονικές δομές, στοιχεία που ξεπροβάλουν από το τοπίο όπως κουλέδες και νερόμυλοι, γίνονται κύριες αναφορές του σχεδιασμού και μεταφράζονται σε σχεδιαστικά εργαλεία.

Δύο παράγωνες πλάκες αλληλοκαλύπτονται, λειτουργώντας παράλληλα ως δώμα και στέγαση της κυρίως κατοικίας. Καθώς το κτίριο κλιμακώνεται προς την κατωφέρεια δημιουργείται μια “συμφωνία” πλακών και εδάφους από την πλευρά του ελαιώνα, αποκρύπτοντας το συνολικό όγκο της κατοικίας από την πλευρά του δρόμου.  Αφήνεται ορατός μόνο ο πέτρινος “πύργος” να εδράζεται πάνω στις πλάκες, παραπέμποντας στους παλιούς πέτρινους νερόμυλους της περιοχής.Μέσω μιας αλληλουχίας επιπέδων το κτίριο προσαρμόζεται στο έδαφος και ανοίγεται προς τον ορίζοντα.

Τέλος, τους όγκους έρχονται να επενδύσουν φυσικά υλικά και χρωματισμοί, ώστε το κτιστό να λειτουργήσει ως προέκταση του τοπίου.

Έργο: Κατοικία

Είδος έργου: Εκ νέου κατασκευή

Τοποθεσία: Μύρθιος, Ρέθυμνο

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου: 180 τμ

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου: 200 τμ

Έτος μελέτης: 2022

Εκτιμώμενο έτος κατασκευής: 2024

Αρχιτεκτονική μελέτη: Parti Architecture

Στατική μελέτη: Τεχνικό Γραφείο Ευθυμίου

Μηχανολογική μελέτη: Τεχνικό Γραφείο – Γιαννίτσαρης Γιάννης

Κατασκευή: Action constructing

Διακόσμηση & Φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενα & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Parti Architecture

Metamorphism, residence in Myrthios, Rethymno, sketch

Δύο παράγωνες πλάκες αλληλοκαλύπτονται, λειτουργώντας παράλληλα ως δώμα και στέγαση της κυρίως κατοικίας. Καθώς το κτίριο κλιμακώνεται προς την κατωφέρεια δημιουργείται μια “συμφωνία” πλακών και εδάφους από την πλευρά του ελαιώνα, αποκρύπτοντας το συνολικό όγκο της κατοικίας από την πλευρά του δρόμου.  Αφήνεται ορατός μόνο ο πέτρινος “πύργος” να εδράζεται πάνω στις πλάκες, παραπέμποντας στους παλιούς πέτρινους νερόμυλους της περιοχής.

ΣΧΕΔΙΑ
  • Metamorphism, residence in Myrthios, Rethymno, plan, main house level
  • Metamorphism, residence in Myrthios, Rethymno, plan, upper floor level
  • Metamorphism, residence in Myrthios, Rethymno, masterplan