Project Description

NUS House. Κατοικία με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα στα Χανιά

Η κατοικία τάξεως 200τμ, βρίσκεται στην περιοχή του Αγ. Ονουφρίου στα Χανιά. Η θέα προς το βουνό του Σταυρού στα ανατολικά, προς τα Λευκά Όρη στα νότια καθώς και η ανάγκη πλέον για σχεδιασμό κτιρίων χαμηλού ενεργειακού αποτυπώματος (nearly zero energy buildings- nZEB), αποτέλεσαν τα βασικά κριτήρια λήψης αρχιτεκτονικών αποφάσεων.

Ένα από τα εργαλεία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού με βιοκλιματικά κριτήρια, αποτελεί η βέλτιστη αξιοποίηση του προσανατολισμού και συγκεκριμένα του Νοτιοανατολικού. Με βάση αυτό, η ογκοπλασία του κτιρίου δημιουργείται με στόχο τη μέγιστη δυνατή αξιοποίησή του.

Συγκεκριμένα, η κυρίως κατοικία σχήματος “π” και ο ενταγμένος στο έδαφος όγκος του ξενώνα, μεγιστοποιούν την έκθεση στο νοτιοανατολικό προσανατολισμό καθώς εκμεταλλεύονται τη διαφορετική γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός κατά τον εποχιακό κύκλο.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργούνται δύο βασικοί ηλιακοί χώροι, ο ένας με σταθερό πρόβολο σκίασης και ο άλλος με περιστρεφόμενες περσίδες και τοίχο μάζας. Η θέρμανση και η ψύξη των δύο αυτών χώρων γίνεται με φυσικό τρόπο, μεταφέροντας την επιθυμητή ποσότητα θερμότητας προς τους επιμέρους χώρους του σπιτιού, εξασφαλίζοντας έτσι συνθήκες θερμικής άνεσης. Ο ηλιακός χώρος με τη μεγάλη γωνιακή τζαμαρία, έχει τη δυνατότητα να ανοίξει προσφέροντας ένα δροσερό ημι – υπαίθριο χώρο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Συνδυαστικά με τους δύο ηλιακούς χώρους και προς την επίτευξη της θερμικής άνεσης, λειτουργούν οι υδάτινες επιφάνειες στους νότιους τοίχους, το φυτεμένο δώμα, η απόκρυψη του δυτικού φωτός, το κάθετο και διαμπερές φρεάτιο αερισμού με τα μικρά ανοίγματα στο Βορρά καθώς και τα ελεγχόμενης σκίασης ανοίγματα οροφής. Παράλληλα, τα φωτοβολταϊκά πανέλα, το ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ΖΝΧ και το σύστημα κάθετης γεωθερμίας με εναλλαγή θερμότητας συμβάλλουν στο χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου. Έτσι, καταλήγουμε σε ένα κτίριο σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας 2010/31/ΕΕ.

Η περιμετρική τοιχοποιία του κτιρίου από φυσική πέτρα, αξιοποιείται σημειακά λόγω της θερμοχωρητικότητάς της, συμβάλλοντας έτσι στη βελτιστοποίηση του εσωκλίματος και εντάσσοντας οπτικά την κατοικία στο τριγύρω τοπίο.

Έργο: Κατοικία

Είδος έργου: Εκ νέου κατασκευή

Τοποθεσία:  Άγιος Ονούφριος, Χανιά

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου: 300 τμ

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου:  4000 τμ

Έτος μελέτης: 2020

Εκτιμώμενο έτος κατασκευής: 2022

Αρχιτεκτονική μελέτη: Parti Architecture

Στατική μελέτη:  Τεχνικό Γραφείο Ευθυμίου

Μηχανολογική μελέτη:  Paterakis Energy

Κατασκευή: Paterakis Energy

Διακόσμηση & Φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενα & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Parti Architecture

nus house, private residence in Chania, nearly zero energy building, diagram, Ιδιωτική κατοικία στα Χανιά, κτίριο με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, διάγραμμα
Η κυρίως κατοικία σχήματος “π” και ο ενταγμένος στο έδαφος όγκος του ξενώνα, μεγιστοποιούν την έκθεση στο νοτιοανατολικό προσανατολισμό καθώς εκμεταλλεύονται τη διαφορετική γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός κατά τον εποχιακό κύκλο.
ΣΧΕΔΙΑ
  • nus house, private residence in Chania, nearly zero energy building, plan, masterplan, Ιδιωτική κατοικία στα Χανιά, κτίριο με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, κάτοψη, γενικό σχέδιο
  • nus house, private residence in Chania, nearly zero energy building, plan, main house, Ιδιωτική κατοικία στα Χανιά, κτίριο με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, κάτοψη, κατοικία
  • nus house, private residence in Chania, nearly zero energy building, plan, guest house, Ιδιωτική κατοικία στα Χανιά, κτίριο με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα, κάτοψη, ξενώνας