Project Description

White lattice, πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό.

Το εν λόγω έργο αφορά στο σχεδιασμό πολυκατοικίας στο Νέο Ψυχικό η οποία αποτελείται από τρεις τυπολογίες διαμερισμάτων. Ένα studio στο ισόγειο, δύο μεζονέτες και ένα οροφοδιαμέρισμα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η έννοια της πολυκατοικίας ως προς την υλοποίησή της συνολικά, μοιάζει να αλλάζει και να μετατρέπεται σε μια αναζήτηση πιο ελεύθερων μορφών που συνδιαλέγονται με την πόλη, καταλύοντας παράλληλα τα ισχυρά όρια της εσωστρεφούς και στοιχειώδους μορφής πολυ-κατοίκησης.

Ο προσανατολισμός, η καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του οικοπέδου, η σχέση των όψεων με την εσωτερική διαμόρφωση αλλά και η δημιουργία μιας συμφωνίας δομημένου και πρασίνου μέσα στον αστικό ιστό, έθεσαν τα δεδομένα που καθόρισαν το συνολικό σχεδιασμό.

Οι αναλογίες που διέπουν το χειρισμό της όψης από την πλευρά του δρόμου, εξυπηρετούν ποικίλους στόχους. Από τη μία, η ζώνη με τα κλωστρά, ενοποιεί τα επιμέρους οριζόντια τμήματα της όψης. Παράλληλα προστατεύει τους χώρους νύχτας από το δυτικό φως, αφήνοντας ωστόσο ενδιαφέρουσες οπτικές και φωτεινούς σχηματισμούς στο εσωτερικό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη, η ζώνη διημέρευσης με τα υαλοστάσια και τις προεξέχουσες βεράντες, δέχεται το ευνοϊκό νότιο φως και ανοίγεται προς τη θέα και το πράσινο της ευρύτερης περιοχής.

Οι προεξοχές (έρκερ) των πλαϊνών όψεων, σε συνδυασμό με τις ζαρντινιέρες, αποδίδουν ένα γλυπτικό αποτέλεσμα όχι απλώς αισθητικό, αλλά και λειτουργικό, καθώς επεκτείνουν τους εσωτερικούς χώρους.

Καθώς το κτίριο φαντάζει να αιωρείται όπως αναπτύσσεται πάνω από την ελεύθερη pilotis, αφήνεται μέσω της εξωτερικής διαμόρφωσης η οπτική συνέχεια με το δημόσιο χώρο.

Το πράσινο, άρρηκτα συνδεδεμένο με το συνολικό σχεδιασμό, αναπτύσσεται από το οριζόντιο επίπεδο, στις όψεις. Σε συνδυασμό με τη ρέουσα μορφή που πηγάζει από τη διακριτική πολυπλοκότητα των όψεων, δημιουργείται τελικά, μια νέα σχέση πόλης και πολυ- κατοίκησης.

Έργο: Πολυκατοικία

Είδος έργου: Εκ νέου κατασκευή

Τοποθεσία: Νέο Ψυχικό, Αθήνα

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου: 447 τμ

Εμβαδόν οικοπέδου: 253 τμ

Έτος μελέτης: 2021

Αρχιτεκτονική μελέτη: Parti Architecture

Διακόσμηση & Φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενα & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Parti Architecture

ΣΧΕΔΙΑ
  • Apartment building, πολυκατοικία, green facade, φυτεμένη όψη, pilotis, maisonette, μεζονέτα, attic, σοφίτα, πατάρι
  • Apartment building, πολυκατοικία, green facade, φυτεμένη όψη, pilotis, maisonette, μεζονέτα, attic, σοφίτα, πατάρι
  • Apartment building, πολυκατοικία, green facade, φυτεμένη όψη, pilotis, maisonette, μεζονέτα, attic, σοφίτα, πατάρι