Project Description

Ground Up, κατοικία στην Παλαιόχωρα, Κρήτη

Η μονοκατοικία τάξεως 240 τ.μ, βρίσκεται, βόρεια και σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τον οικισμό της Παλαιόχωρας.

Η θέα προς το λιβυκό πέλαγος νότια και τα επιβλητικά βράχια βόρεια, ο ισχυρός δυτικός άνεμος καθώς και η σχέση με το δρόμο, όρισαν την τοποθέτηση και τον προσανατολισμό της κατοικίας. Το κτίριο τοποθετείται κατά τον άξονα βορρά – νότου . Παράλληλα δημιουργεί όριο προς τη δύση και τους ισχυρούς ανέμους ενώ ανατολικά υψώνεται σε σχέση με το δρόμο για την πρόσδοση ιδιωτικότητας.

Η κατοικία οργανώνεται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο λαμβάνει χώρα το καθημερινό και στους ορόφους αναπτύσσονται τα υπνοδωμάτια τα οποία στρέφονται προς το νότο και τη θάλασσα. Βασικός στόχος στάθηκε η συνομιλία του κτιρίου με τον χαρακτήρα της περιοχής και η οπτική ελαχιστοποίηση του συνολικού όγκου.

Ο σχεδιασμός εμπνέεται από το γύρω περιβάλλον ακολουθώντας τρεις κύριες κατευθύνσεις. Η εναρμόνιση του ισογείου με το έδαφος και η οπτική σχέση με το βραχώδες τοπίο, η αξιοποίηση της θέας στους ορόφους και παράλληλα η διάσπαση σε επιμέρους όγκους με στόχο την συνομιλία με την ήπια κλίμακα της περιοχής.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο επίπεδο του ισογείου, ο συγκερασμός γυαλιού και πέτρας και η δημιουργία ποικίλων εσοχών, προσφέρει την αλληλεπίδραση εξωτερικού και εσωτερικού, ενώ παράλληλα εναρμονίζεται οπτικά με το βραχώδες τοπίο.

Tο οργανικού σχήματος φυτεμένο δώμα, ως αρχιτεκτονικός χειρισμός, λειτουργεί ως στέγαστρο για το ισόγειο και ως χώρος εκτόνωσης για τον όροφο. Σημαίνει όμως και την ορατή μετάβαση καθ’ ύψος από τη γη προς τη θέα , καθώς συνιστά μια “μεταφορά” του εδάφους σε ψηλότερο επίπεδο, πάνω στο οποίο εδράζονται οι λευκοί διακριτοί όγκοι των υπνοδωματίων με την ανεμπόδιστη φυγή προς τον ορίζοντα.

Έργο: Κατοικία

Είδος έργου: Εκ νέου κατασκευή

Τοποθεσία: Παλαιόχωρα, Χανιά

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου: 240 τμ

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου: 450 τμ

Έτος μελέτης: 2021

Εκτιμώμενο έτος κατασκευής: 2023

Αρχιτεκτονική μελέτη: Parti Architecture

Στατική μελέτη:  Τεχνικό Γραφείο Ευθυμίου

Διακόσμηση & Φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενα & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: Parti Architecture

Ground Up residence,sketches, landscape

Ο σχεδιασμός εμπνέεται από το γύρω περιβάλλον ακολουθώντας τρεις κύριες κατευθύνσεις. Η εναρμόνιση του ισογείου με το έδαφος και η οπτική σχέση με το βραχώδες τοπίο, η αξιοποίηση της θέας στους ορόφους και παράλληλα η διάσπαση σε επιμέρους όγκους με στόχο την συνομιλία με την ήπια κλίμακα της περιοχής.

ΣΧΕΔΙΑ
  • Ground Up residence, masterplan
  • Ground Up residence,second floor level, plan
  • Ground Up residence, first floor level, plan
  • Ground Up residence, ground floor level, plan
  • Ground Up residence, basement level, plan