Ανακαίνιση μονοκατοικίας στα Χανιά

Η μελέτη αφορά στον επανασχεδιασμό του εσωτερικού παλαιάς κατοικίας στο κέντρο των Χανίων, καθώς επίσης και των εξωτερικών της χώρων και όψεων.

Πρωταρχικός στόχος, ήταν μέσω της νέας κάτοψης να επαναπροσδιοριστούν σαφώς οι λειτουργικές ζώνες, να ελαχιστοποιηθεί η εσωτερική κυκλοφορία και να διατηρηθεί η άνεση. Οι χώροι διημέρευσης -κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό- συνιστούν ένα ενιαίο σύνολο μέσω των οπτικών που τους συνδέουν ενώ οι ιδιωτικοί χώροι -υπνοδωμάτια, γραφείο, μπάνια – διατάσσονται στο βάθος της οικίας.

Εν συνεχεία, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση και ανάδειξη του ιδιαίτερου ύφους του κτιρίου. Ένας “λευκός καμβάς” με εκλεπτυσμένο γύψινο διάκοσμο, συνιστά τη βάση πάνω στην οποία συνδυάζονται σύγχρονα και vintage έπιπλα, κατασκευές γλυπτικού χαρακτήρα και ιδιαίτερα διακοσμητικά.

Μια συμφωνία υλικών, όπως η τεχνοτροπία τύπου τσιμεντοκονίας, το ξύλινο και πέτρινο δάπεδο και το χρώμα σε αποχρώσεις μπλε και τερακότας, έρχεται να τονίσει με διαφορετικούς τρόπους, συγκεκριμένα σημεία της κατοικίας όπως η τραπεζαρία, ο χώρος της εισόδου, το καθιστικό και το υπνοδωμάτιο. Το αποτέλεσμα συνιστά μια “γιορτή” ποικίλων ποιοτικών στοιχείων με ιδιαίτερα αντικείμενα, φωτιστικά και υφάσματα να πλαισιώνουν την πρόταση.

Εξωτερικά, διακρίνεται η λογική “βάση, κορμός, στέψη”. Το ενδιάμεσο επίπεδο, αποκαλύπτει τον συνολικό όγκο της κατοικίας, σε ένα επίπεδο πάνω από τον πολυσύχναστο δρόμο. Κίνηση και χώροι χαλάρωσης ενοποιούνται μέσω του ενιαίου μωσαϊκού δαπέδου περιμετρικά του κτιρίου.

Έργο: Μονοκατοικία

Είδος έργου: Αναδιαρρύθμιση, ολική ανακαίνιση.

Τοποθεσία: Χανιά, Κρήτη

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου: 165 τ.μ.

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου:  90 τ.μ.

Έτος μελέτης: 2020

Αρχιτεκτονική μελέτη (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου): Parti Architecture

Διακόσμηση & Φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενα & Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις : Parti Architecture

ΣΧΕΔΙΑ
  • residence, before renovation, floor plan, Parti Architecture, apartment, διαμέρισμα, κατοικία, Χανιά, ανακαίνιση, αρχιτεκτονική επίλυση, κάτοψη
  • residence, after renovation, floor plan, Parti Architecture, apartment, διαμέρισμα, κατοικία, Χανιά, ανακαίνιση, αρχιτεκτονική επίλυση, κάτοψη