Νεοκλασική κατοικία στην Παλιά Πόλη Χανίων

Αντικείμενο της μελέτης είναι η ανακαίνιση παλαιάς διώροφης κατοικίας, νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Βασική κατεύθυνση της μελέτης, υπήρξε η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών γνωρισμάτων του κτιρίου μέσα από μια πρόταση διαλόγου, της σύγχρονης ανάλαφρης αισθητικής με την κλασσική ταυτότητα.

Οι εσωτερικοί χώροι, οι οποίοι διατηρούν την πρότερη λειτουργία τους, οργανώνονται με τρόπο, ώστε να γίνει διακριτός ο λειτουργικός και παράλληλα αισθητικός χαρακτήρας τους.

Περίτεχνα γύψινα διακοσμητικά στις οροφές και τους τοίχους, δάπεδα με ιδιαίτερα παλαιού τύπου πλακάκια, σκαλιστά έπιπλα, κάποια από τα οποία μεταποιούνται, συνομιλούν με νέα λεπτεπίλεπτα, σύγχρονα έπιπλα και αντικείμενα, ανάλαφρα υφάσματα σε συνδυασμό με άλλα έντονου χρώματος, προς μια συνολικά αρμονική πρόταση.

Το χρώμα, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς συμβάλλει στον διαχωρισμό και την ανάδειξη συγκεκριμένων χώρων όπως το γραφείο και ο χώρος μουσικής. Επιλέγονται τόνοι του μπλε καθώς προσφέρει ηρεμία και αίσθηση δροσιάς, ενώ παράλληλα δημιουργεί αντιθέσεις με τα υφιστάμενα ξύλινα έπιπλα.

Έντονο χρώμα χρησιμοποιείται επίσης σε κάποιες από τις περίτεχνες οροφές ώστε να αναδειχθεί ο διάκοσμός τους με έναν πιο σύγχρονο τρόπο.

Οι μεγαλύτερες επεμβάσεις γίνονται στους υγρούς χώρους και την κουζίνα, η οποία αλλάζει ριζικά, με υλικά, υφές και χρώματα που συνάδουν με την συνολική αισθητική.

Παλιό και νέο συνυπάρχουν σε μια αρμονική πρόταση, η οποία αναδεικνύει την αίγλη του νεοκλασικού, μεταφέροντάς την στη σύγχρονη εποχή.

Έργο: Κατοικία

Είδος έργου: Ανακαίνιση

Τοποθεσία: Παλιά Πόλη Χανίων

Εμβαδόν εσωτερικών χώρων:  360 τμ

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου:

Έτος Μελέτης: 2019

Αρχιτεκτονική μελέτη (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου) : Parti Architecture

Διακόσμηση και φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενο & Φωτορεαλιστικές Απεικονίσεις: Parti Architecture

ΣΧΕΔΙΑ
  • neoclassical residence renovation, interior design, first plan, ανακαίνιση νεοκλασικής κατοικίας, κάτοψη ισογείου
  • neoclassical residence renovation, interior design, second plan, ανακαίνιση νεοκλασικής κατοικίας, κάτοψη ορόφου