Project Description

CHC Imperial Palace, ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στο Ρέθυμνο.

Το έργο αποτελεί μια δημιουργική συνεργασία της PartiArchitecture και της NextDesign.

Το τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο, απλώνεται σε κοντινή απόσταση απο τη θάλασσα, στην περιοχή Πηγιανός Κάμπος ανατολικά της πόλης του Ρεθύμνου.

Αποτελούμενο απο 74 δωμάτια και σουίτες, ρεσεψιόν, εστιατόριο, μπάρ, γυμναστήριο, conferenceroom, εξωτερική πισίνα και roofgarden, το ξενοδοχείο καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες του παραθεριστή.

Η μελέτη βασίστηκε πάνω σε προγενέστερη αρχιτεκτονική μελέτη, κατασκευασμένη έως το στάδιο των μπετών και αποτελείται από πέντε υφιστάμενα κελύφη και τον εξωτερικό τους χώρο. Ένα εξ’αυτών λαμβάνει κεντρικό ρόλο λόγω τοποθέτησης και όγκου, με τα άλλα τέσσερα ,μικρότερα σε κλίμακα, να το πλαισιώνουν.

Καθοριστική συνθετική αρχή μας, υπήρξε η συμφωνία και των πέντε κτηριακών όγκων με τις λειτουργίες τους σε ένα αρμονικό σύνολο, με ενιαία αισθητική αντίληψη, η οποία πηγάζει απο τα ήδη υπάρχοντα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, αυτά αναφέρονται στη μοντέρνα μορφολογική διάθεση του κεντρικού κτηρίου με το χαρακτηριστικό αίθριο και τις πολύπλοκες πορείες, τα ενδιαφέροντα παιχνιδίσματα φωτός – σκιάς αλλά και τον ενδιάμεσο υπαίθριο χώρο μεταξύ των κτισμάτων ο οποίος παραπέμπει στη λογική της συνοικίας.

Το κεντρικό κτίριο των τριών ορόφων συνιστά την καρδιά του ξενοδοχείου, συγκεντρώνοντας στο ισόγειο τις κοινόχρηστες λειτουργίες της reception με το lobby bar και την υπαίθρια εκτόνωσή του, καθώς και το εστιατόριο, το οποίο μέσω των εκτεταμένων υαλοστασίων προσφέρει διαμπερότητα και δυνατότητα πρόσβασης προς το αίθριο αλλά και τον εξωτερικό χώρο του bar και της πισίνας.

Δημιουργείται καθ’αυτόν τον τρόπο, ένα σκηνικό χώρων χαλάρωσης και εστίασης με έντονη την παρουσία του υδάτινου στοιχείου.

Σε ένα επίπεδο χαμηλότερα βρίσκεται το conference room, το γυμναστήριο και ποικίλοι βοηθητικοί χώροι. Στον πρώτο, δεύτερο και τρίτο όροφο, γύρω απο το αίθριο, αναπτύσσονται τα δωμάτια και οι σουίτες με άμεση πρόσβαση προς το roof garden, με απρόσκοπτη θέα προς το τοπίο και τη θάλασσα. Τα τέσσερα κτίρια που πλαισιώνουν το κεντρικό εμπεριέχουν αποκλειστικά, δωμάτια και σουίτες. Οι παραπάνω ιδιωτικοί χώροι εκτονώνονται άλλοι σε βεράντες με θέα και άλλοι σε προστατευμένες αυλές. Ειδικότερα, οι υπαίθριοι ζωτικοί χώροι των σουιτών συμπληρώνονται με τη δημιουργία Jacuzzi. Οι καθαρές γεωμετρίες και η απόδοση ελευθερίας κινήσεων στο χρήστη, χαρακτηρίζουν το εσωτερικό των δωματίων, γεγονός το οποίο υποστηρίζεται και απο τη σύγχρονη τάση του ανοιχτού μπάνιου- ειδικότερα στις σουίτες.

Η ομαλή μετάβαση απο τους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου προς το εξωτερικό, με τη λογική της συνέχειας, γίνεται με τη δημιουργία στεγάστρων- άλλοτε φυτεμένων και άλλοτε διάτρητων, προσδίδοντας ενδιαφέρουσες γεωμετρίες στην όψη. Μεταλλικά διακοσμητικά πάνελ με χαρακτηριστικό pattern, πληρώνουν μεγάλα τμήματα των όψεων . Εκτός απο τον προστατευτικό τους ρόλο, συμβάλλουν και εκείνα με τη σειρά τους στην απόδοση σχημάτων σε σχέση με το φως, εικόνα η οποία διαφοροποιείται κατα τη διάρκεια της ημέρας.

Ένα δίκτυο διαδρομών, πλατωμάτων και πρασίνου ενώνει όλες τις λειτουργίες, κοινόχρηστες και μη, σε ένα αρμονικό σύνολο. Μέσω της λογικής της περιπλάνησης, ο επισκέπτης διέρχεται από το ορατό από το δρόμο –πλέον- ιδιαίτερο στέγαστρο, περνά από το υδάτινο στοιχείο της εισόδου προς τη reception και το lobby με την έντονη παρουσία του πρασίνου, αφήνεται προς τους διαμορφωμένους χώρους χαλάρωσης της πισίνας και τον οργανικά ενταγμένο εξωτερικό χώρο του μπαρ και του εστιατορίου και οδηγείται προς τα δωμάτια.

Η εκτεταμένη παρουσία της φύτευσης συμβάλλει ενεργά προς αυτήν την κατεύθυνση ορίζοντας διαδρομές, σηματοδοτώντας στάσεις και χώρους και λειτουργώντας ως φίλτρο των ιδιωτικών αυλών και των εισόδων των δωματίων.

Υλικά όπως το μωσαικό πλακάκι εξωτερικά, προσδίδει την αίσθηση ενός δημόσιου χαρακτήρα κτίριο, καθώς διακρίνεται ως συνέχεια και στο εσωτερικό. Ήπιοι και ζεστοί χρωματισμοί, λεπτές γραμμές, ποικίλες υφές σε υλικά όπως η τσιμεντοκονία και το ξύλο, συνδυάζονται με πιο ψυχρά όπως το μέταλλο,το μάρμαρο κ.α, σε μία νέα αισθητική πρόταση με ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Έργο: Ξενοδοχειακό συγκρότημα

Είδος έργου: Ανακαίνιση

Τοποθεσία: Ρέθυμνο, Κρήτη

Εμβαδόν εσωτερικών χώρων:  3500 τμ

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου: 3600 τμ

Έτος Μελέτης: 2018

Αρχιτεκτονική μελέτη (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου) : Parti Architecture, Next Design

Διακόσμηση και φωτισμός: Parti Architecture, Next Design

Κείμενο & Φωτορεαλιστικές Απεικονίσεις: Parti Architecture, Next Design

ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ
hotel renovation, exterior space before renovation