Τουριστικό κατάλυμα σε οικισμό της Σητείας

Το τουριστικό κατάλυμα τριών κλειδιών, μελετήθηκε σε οικισμό δυτικά της Σητείας, σε μικρή απόσταση από το φαράγγι του Ρίχτη και αποτελείται από 8 δωμάτια και έναν κοινόχρηστο χώρο κουζίνας και εστίασης. Στόχος της επέμβασης, ήταν να αποτελέσει αισθητική συνέχεια του οικισμού, λαμβάνοντας υπόψιν τα αρχιτεκτονικά στοιχεία και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Αρχικά, δίνεται έμφαση στην «αναζωογόνηση» του υφισταμένου παλιού πέτρινου κτίσματος και εν συνεχεία, πραγματοποιείται προσθήκη επί αυτού. Το ίδιο, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες προσεγγίσεις σε νέα κτίσματα και διαμορφώσεις εξωτερικών χώρων, γίνεται μέρος μιας ενιαίας αρχιτεκτονικής γραφής, συμβατής με το χαρακτήρα του τόπου.

Η χωροθέτηση των κτηρίων γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε ο ενδιάμεσός τους χώρος να διαμορφώνεται γλυπτικά σε ένα σύνολο από διαδρόμους, ημι- ιδιωτικές αυλές, χώρους εστίασης, συνάντησης και belvedere, που προσφέρουν ανεμπόδιστες οπτικές στη θέα. Η «επιδερμίδα» στο χρώμα του χώματος της περιοχής, αφήνει τα κτίρια να ξεπροβάλλουν ενοποιώντας οπτικά παλιό και νέο.

Πρόθεση είναι η δημιουργία μιας χωρικής εμπειρίας που σχετίζεται με την τοπική παράδοση και παράλληλα προάγει τα οφέλη ενός σύγχρονου καταλύματος. Έτσι, στα δωμάτια, η διακριτική γλυπτική διάθεση που χαρακτηρίζει τη σχεδιαστική δημιουργία τους, αντλεί στοιχεία από τεχνικές, υφές και μορφολογικά χαρακτηριστικά της κρητικής αρχιτεκτονικής όπως και ποιοτικά στοιχεία της περιοχής.

Η τεχνική επιχρίσματος (tadelakt) στις αποχρώσεις του τοπικού χώματος και ο αδρός σοβάς, χρησιμοποιούνται ώστε να τονίσουν συγκεκριμένα σημεία του δωματίου προσδίδοντας το χρώμα και την αίσθηση αδρότητας που χαρακτηρίζει το γύρω τοπίο. Ιδιαίτερα σχήματα σκαλίζονται στο γήινο υλικό του κεφαλαριού, παραπέμποντας στη διακόσμηση των κρητικών πιθαριών, πλήθος των οποίων απαντώνται στην περιοχή.

Έργο: Τουριστικό κατάλυμα

Είδος έργου: εκ νέου κατασκευή, προσθήκη σε υφιστάμενο, ανακαίνιση

Τοποθεσία: Σητεία Λασιθίου

Εμβαδόν εσωτερικού χώρου: 248 τμ (31 τμ / ανά δωμάτιο)

Εμβαδόν περιβάλλοντα χώρου: 135 τμ

Έτος Μελέτης: 2018

Αρχιτεκτονική μελέτη (εσωτερικού και εξωτερικού χώρου): Parti Architecture

Διακόσμηση και Φωτισμός: Parti Architecture

Κείμενο & Φωτορεαλιστικές Απεικονίσεις: Parti Architecture

ΣΧΕΔΙΑ
  • Hotel in a village, ground floor plan. Τουριστικό κατάλυμα σε οικισμό, κάτοψη ισογείου.
  • Hotel in a village, first floor plan. Τουριστικό κατάλυμα σε οικισμό, κάτοψη ορόφου.